اندیکاتور rsi از خانواده اسیلاتورها و یک از انواع نوسانگر هاست که در تحلیل تکنیکال به تریدرها در تشخیص انتهای روند و سیگنال بازگشتی بسیار کمک میکند و یکی از بهترین اندیکاتور تریدینگ ویو است . در این قسمت از آموزش رایگان ارز دیجیتال به عنوانی مانند اندیکاتور rsi چیست، کاربردهای اندیکاتور rsi در ارز دیجیتال و فارکس و نحوه استفاده از این اندیکاتور در تریدینگ ویو پرداخته ایم.
آموزش اندیکاتور RSI در تریدینگ ویو
آموزش واگرایی و همگرایی RSI
واگرایی یکی از مباحث پیشرفته برای تریدرها به حساب می آید. درک مفهومی و عمیق آن سطح معاملات شما را به طور قابل توجهی بالا می برد. واگرایی به نوعی دروغگویی نمودار را متذکر می شود. به این معنی که رفتار نمودار و رفتار اندیکاتور دچار تضادهایی با یکدیگر می شود. به طور مثال نمودار سقف های بالاتر ثبت می کند و قیمت بالاتر می رود اما اندیکاتور سقف های پایین تر می سازد. این
حالت را واگرایی می گوییم و نشان دهنده نیاز به یک اصلاح عمیق تر است. بالعکس آن نیز وجود دارد. قیمت کف های پایین تر می سازد.
اندیکاتور RSI چیست ؟
اندیکاتور rsi یا شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index) در نمودار قیمت بازارهای مالی به عنوان یکی از پارامترهای مهم ضروری است. فارغ از اینکه از آن استفاده کنید یا خیر آشنایی کامل با این اندیکاتور یک سطح از بلوغ معاملاتی یک معامله گر محسوب می شود.
این اندیکاتور بسیار پرطرفدار و یکی از کاربردی ترین اندیکاتور ها در فارکس، بورس و ارز دیجیتال محسوب می شود. حتی پرایس اکشن کارها نیز که اندیکاتورها مناسب معامله نمی دانند نیم نگاهی به آن دارند.
این اندیکاتور یا بهتر است بگوییم اسیلاتور نتیجه یک سری محاسبات قیمت و زمان است که در پایین نمودار بین اعداد صفر و صد در نوسان است. تفاوت اندیکاتور و اسیلاتور این است که اندیکاتور روی نمودار قیمت ترسیم می شود اما اسیلاتور در قسمت پایین و زیر نمودار قیمت نشان داده می شوند. عدد اسیلاتورها هم که گفتیم محدود است و بین دو عدد مشخص در نوسان است. این اندیکاتور رو برادر دیگر به نام های اندیکاتور MACD و اندیکاتور استوکاستیک هم دارد. مشابهت های زیادی بین آنها وجود دارد اما عملکرد و کاربردشان با یکدیگر متفاوت است.
اندیکاتور rsi چگونه کار می کند؟
RSI (شاخص قیمت نسبی) یک اندیکاتور فنی محبوب در تحلیل تکنیکال است که به تعیین سطح خریداری و فروشاری یک ابزار مالی کمک میکند. البته این اندیکاتور در کنار اندیکاتور ایچیموکو نیز می تواند یک استراتژی بی نظیر را ایجاد کند. اندیکاتور RSI بر اساس قیمت ورودی، میانگین قیمتهای صعودی و نزولی محاسبه می کند و در نتیجه یک مقیاس بین ۰ تا ۱۰۰ قرار می دهد.
روش محاسبه RSI به صورت خلاصه به این صورت است:
- محاسبه تغییر قیمت بستهبندی فعلی: تغییر قیمت = قیمت بستهبندی فعلی – قیمت بستهبندی قبلی
- محاسبه دو میانگین متحرک: a. میانگین متحرک مثبت: میانگین مقدار تغییرات قیمت مثبت در یک بازه زمانی مشخص (معمولاً ۱۴ روز) محاسبه میشود. b. میانگین متحرک منفی: میانگین مقدار تغییرات قیمت منفی در همان بازه زمانی محاسبه میشود.
- محاسبه نسبت قیمت نسبی (RS): RS = (میانگین متحرک مثبت) / (میانگین متحرک منفی)
- محاسبه RSI: RSI = 100 – (100 / (1 + RS))
با استفاده از اندیکاتور RSI به این شکل عمل می شود. وقتی که مقدار RSI بالاتر از ۷۰ میشود، نشانگر بازار خریداری بیش از حد و پتانسیل برای اصلاح قیمت است. در مقابل، وقتی که مقدار RSI پایینتر از ۳۰ میشود، نشانگر بازار فروشاری بیش از حد و پتانسیل برای اصلاح قیمت به صعود است. در هر دو مورد، تریدرها ممکن است به دنبال تغییر جهت قیمت یا تأیید الگوهای فنی دیگر باشند.
آموزش اشباع خرید و اشباع فروش در اندیکاتور RSI
مهمترین کاربرد این اندیکاتور زمانی است که در محدوده های بالای 70 یا پایین 30 قرار می گیرد. بالاتر از 70 ناحیه اشباع خرید و پایین تر از 30 ناحیه اشباع فروش نام دارد. ارزش بررسی این اندیکاتور در این نواحی است که البته تایم فریم نقش مهمی در این بررسی ایفا می کند. نواحی اشباع را مانند دورموتور اتومبیل در نظر بگیرید که وقتی با دنده 2 در حرکت هستید و گاز می دهید موتور شروع به زوزه کشیدن می کند و نشانگر دور موتور واحد ناحیه قرمز می شود. یعنی باید پایتان را از روی گاز بردارید و دنده عوض کنید. در این صورت است که ماشین می تواند به راه خود و با سرعت بیشتر هم ادامه دهد.
پس دو نتیجه خیلی خیلی مهم، رسیدن به ناحیه اشباع یعنی خرید یا فروش بیش از حدی در حال انجام است که در ظرفیت این تایم فریم نیست. نتیجه آن استراحت یا اصلاح قیمت که پس از آن دوباره قیمت می تواند به مسیر خود ادامه دهد. میزان استراحت یا اصلاح به عوامل زیاد دیگری وابسته که اندیکاتور RSI توجیهی برای آن ندارد. اشباع های ارزش بررسی بیشتر دارند که به واگرایی نیز ختم می شوند. همینجا خدمت شما عرض کنم که دنیای ترید و معامله گری بسیار پیچیده و وابسته به عوامل متعددی است. اما آموزش و یادگیری مداوم است که می تواند از شما یک معامله گر بسازد.
آموزش قرار دادن اندیکاتور RSI در تریدینگ ویو
پس از ورود به سایت www.tradingview.com نماد ارز دیجیتال یا جفت ارز مورد نظر در فارکس یا هر آنچه مد نظر شما باشد جستجو کنید.(برای سهام بورس ایران باید از سایت های دیگری مانند رهاورد 365 استفاده کنید) برای اضافه کردن اندیکاتور RSI به نمودار در قسمت بالا وسط rsi رو تایپ کنید اندیکاتور را انتخاب کنید تا به نمودار شما اضافه شود.
مطابق شکل زیر اندیکاتور rsi را خواهید داشت. باند وسط و محدوده 50 وضعیت متعادل، 70 وبالاتر اشباع خرید و 30 و پایین تر اشباع فروش هستند. خط قرمز وسط خط سیگنال محسوب می شود که البته برای تریدرهای حرفه ای اعتبار چندانی ندارد. اما وقتی به سمت بالا شکسته می شود انتظار افزایش قیمت و وقتی به سمت پایین شکسته می شود انتظار کاهش قیمت را داریم. البته باید برعکس بگوییم هر وقت قیمت پایین می رود خط آبی خط قرمز را به پایین قطع می کند و نشانه فروش است یا بالعکس.
اندیکاتور rsi در متاتریدر
اندیکاتور RSI در پلتفرم معاملاتی MetaTrader 4 و MetaTrader 5 (معروف به MT4 و MT5) قابل دسترسی است و به راحتی میتوانید از آن در تحلیل تکنیکال استفاده کنید. اندیکاتور rsi در متاتریدر به عنوان یکی از اندیکاتورهای پیشفرض در دسترس است و میتوانید آن را به نمودار قیمت اضافه کنید.
برای افزودن اندیکاتور RSI در متاتریدر، مراحل زیر را دنبال کنید:
باز کردن نمودار: ابتدا نمودار مربوط به ابزار مالی مورد نظر را در متاتریدر باز کنید.
افزودن اندیکاتور: در نوار ابزار بالای صفحه، روی دکمه “افزودن اندیکاتور” کلیک کنید یا از منوی Insert (در بالای پنجره) و سپس Indicators و RSI را انتخاب کنید.
تنظیمات اندیکاتور: پس از افزودن اندیکاتور RSI، یک پنجره تنظیمات باز خواهد شد. در این پنجره، میتوانید پارامترهای مربوط به RSI را تغییر دهید، مانند دوره محاسبه (به عنوان مثال، ۱۴) و سطحهای بالایی و پایینی برای خرید و فروش.
تأیید تنظیمات: پس از تغییر پارامترها، روی دکمه OK کلیک کنید تا تغییرات اعمال شود.
پس از این مراحل، اندیکاتور RSI به نمودار اضافه خواهد شد و میتوانید مقادیر RSI را بررسی کنید و بر اساس آن تصمیمات خرید و فروش را بگیرید. همچنین، میتوانید استراتژیهای مبتنی بر RSI را با استفاده از ابزارهای متاتریدر مانند Expert Advisors (EA) یا سیگنالهای تجاری (Trading Signals) پیادهسازی کنید.
عدم قطعیت در اندیکاتور rsi
انجام معاملات و خرید و فروش صرفا با توجه به این اندیکاتور، روش صحیحی نیست و بستگی به تایم فریم معاملاتی این مناطق میتوانند شکل دیگری داشته باشند. حتی یک نمودار قیمت می تواند در یک تایم فریم در اشباع خرید و در تایم فریم دیگری در اشباع فروش باشد. پس به همین سادگی هم نیست که ملاک خرید و فروش باشد. اما این اندیکاتور در تایم فریم روزانه قدرت یک روند را با تقریب خوبی نشان می دهد. همانند سایر اندیکاتورها و ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال، اندیکاتور RSI نیز دارای خطا است. ولی دیدگاه های معاملاتی بسیار خوبی را ایجاد میکند و یکی از پرطرفدارترین اندیکاتور ها می باشد. خصوصا مبحث بسیار مهم به نام واگرایی که استراتژی های زیادی مبنی بر آن در بازار وجود دارد.
آموزش تنظیمات اندیکاتور RSI چیست ؟
برای محاسبه اندیکاتور RSI مهمترین عنصر «طول دوره» (Length) است. در واقع طول دوره نشان میدهد که مقادیر اندیکاتور با استفاده از چه تعداد کندل محاسبه میشود. هر چه تعداد این کندلها بیشتر باشد، مقدار اندیکاتور به دادههای بیشتری وابسته میشود. بنابراین، سیگنالهای اندیکاتور بلند مدتیتر میشود. هر چقدر طول دوره کمتر باشد، در این حالت مقدار اندیکاتور بیشتر به دادههای جدید نزدیک خواهد بود. پس سیگنالهای اندیکاتور برای تحلیل کوتاه مدتی کارایی خواهد داشت.
عدد 14 که مقدار پیشفرض طول دوره اندیکاتور RSI است، برای تحلیلهای میان مدتی مناسب است. بسته به اینکه استراتژی معاملاتی شما کوتاهمدتی، میان مدتی و یا بلند مدتی است میتوانید طول دوره را تغییر دهید. علاوه بر طول دوره، قیمت مورد استفاده نیز در مقدار عددی اندیکاتور موثر است. معمولا برای تمام اندیکاتورها از قیمت پایانی کندل برای محاسبه استفاده میشود.
یادگیری اندیکاتور RSI و دیگر اندیکاتورهای نوسانگرنما برای تحلیل بازار و کسب سود از آن بسیار ضروری است. به دلیل اهمیت این موضوع، «فرادرس» فیلم آموزش اسیلاتورها (نوسانگرنماها) در بورس و بازارهای مالی را تدوین کرده که در ادامه لینک آن آمده است.
اندیکاتور RSI در ارز دیجیتال
در بازار ارز دیجیتال تریدرها و معامله گران زیادی از rsi استفاده می کنند. بهترین بازدهی این اندیکاتور در تایم فریم بالا مانند روزانه و چهار ساعتی برای تشخیص قدرت روند و واگرایی ها می باشد. چندین استراتژی مختلف هم با این اندیکاتور وجود دارد. که دو قله یکسان در قیمت و یک سقف پایین تر در اندیکاتور نشانه معامله فروشو از دست رفتن خط روند تایم فریم نیز تاییدی بر ورود به یک پوزیشن شورت یا معامله فروش است. از این دست استراتژی ها برای rsi و ترکیب آن با دیگر اندیکاتورها یا سبک هاس پرایس اکشن نقاط ورود کم ریسک تر و بهتری را برای معامله گران ایجاد می کند.
اندیکاتور RSI در فارکس
اندیکاتور RSI در بازار فارکس بسیار رایج و استفاده میشود. این اندیکاتور معمولاً در نرمافزارهای تحلیل تکنیکال و پلتفرمهای ترید فارکس از جمله متاتریدر ها قابل دسترسی است.
استفاده از RSI در تحلیل فارکس به شما امکان میدهد تا سیگنالهای خرید و فروش را تشخیص داده و به تصمیمگیری درباره ورود و خروج از معاملات کمک کند. در زیر توضیح مختصری از استفاده RSI در فارکس آمده است:
شرایط خرید و فروش:
- وقتی که مقدار RSI بالاتر از ۷۰ میشود، نشانگر بازار خریداری بیش از حد است و قدرت خرید کمتر میشود. ممکن است به تصحیح قیمت یا نزول قیمت فکر کنید.
- وقتی که مقدار RSI پایینتر از ۳۰ میشود، نشانگر بازار فروشاری بیش از حد است و قدرت فروش بیشتر میشود. ممکن است به تصحیح قیمت یا صعود قیمت فکر کنید.
اشتراک RSI با الگوهای فنی دیگر:
RSI را با الگوهای فنی دیگری مانند خطوط روند، الگوهای شمعی و سطوح پشتیبانی و مقاومت همراه کنید تا تأییدی برای تصمیمگیری در مورد ورود یا خروج از معامله داشته باشید. بنابراین مهم است که در استفاده از RSI در فارکس به نکات زیر توجه کنید:
- استفاده از RSI به تنهایی نمیتواند تصمیمات ترید را تأیید یا تغییر دهد و باید با سایر ابزارهای تحلیلی و شرایط بازار همراه باشد.
- مقادیر مرزی معمولی برای خرید و فروش در RSI ممکن است برای هر زوج ارز و یا فریم زمانی متفاوت باشد، بنابراین نیاز به آزمایش و آموزش دارد.
- ممکن است اشارههای عکس RSI نیز وجود داشته باشد، بنابراین باید با خلاقیت و ارزیابی دقیق بازار، از این اندیکاتور بهرهبرداری کنید.
اندیکاتور rsi divergence
برای کسانی که تشخیص واگرایی در نمودار را ندارند و هنوز چشم آنها به دیدن واگرایی ها عادت ندارد می توان اندیکاتور rsi divergence را معرفی کرد. تا بتوانند راحت تر و سریعتر واگرایی را تشخیص دهند. اما بهترین اندیکاتوری که واگرایی تمام اندیکاتورها را به شما نشان می دهد اندیکاتور divergence for many indicator v4 5 می باشد. شما می توانید واگرایی هر اندیکاتور که خواستید را فعال کنید تا فقط همان واگرایی را به شما نشان دهد. یا اینکه همه را فعال نمایید و هر اندیکاتور که واگرایی ثبت به شما نشان خواهد داد.